Добави фирма в каталога на Мебелист.bg

VIP ФИРМИ

МЕБЕЛНИ ФИРМИ В БЪЛГАРИЯ

В днешни дни кухнята се смята за сърцето на дома и там са съсредоточени усилията на много дизайнери и производители за създаване на нови технологии, механизми и материали. Няма друга зона в интериора, която така добре да олицетворява развитието на науката и техниката. Една от причините за това е промяната в отношението към кухнята. Тя вече не е отделно скрито помещение, в което само се готви и никой друг освен домакините не влизат, а вече е отворена към всички обитатели и гости на жилището.

Преминаването от кухнята към дневната е елемент от интериора, на който всички обръщат голямо внимание. Практиката от миналото домакините да бъдат "заточени" в това не твърде голямо пространство, не съществува. Именно поради тези причини към кухнята се отправят високи изисквания по отношение на дизайна. От друга страна, функционалността продължава да бъде приоритет. Кухнята е свързана с много дейности - складиране и съхраняване на продукти, миене, обработка и подготовка на продуктите за готвене, топлинни процеси, сервиране на храна и други, включително хранене. Бурното развитие на кухнята през последните години доведе до много промени в организацията на пространството и дейностите. Така например в днешно време стилът на живот доведе до масово пазаруване веднъж седмично, което изисква и подходящи обеми за складиране. Днес е почти немислимо в кухнята да няма съдомиялна машина или микровълнова фурна. Разделното събиране на отпадъци изисква специално решение за зоната, в която те се събират, а пристрастяването към сериали ни кара да търсим елегантна възможност за вкарване на телевизор в кухнята. Всичко това е доказателство, че интериорът следва съвременното развитие на обществото. Към казаното дотук трябва да добавим изискванията за хигиеничност, ергономичност, надеждност и дълготрайност на материалите.


Основни материали, използвани в кухнята:

1. Материали за изграждане на корпусите и рафтовете
2. Материали за фронталните елементи
3. Материали за работните плотове

Материали за изграждане на корпусите и рафтовете

От първата група най-често използван материал са плочите от дървесни частици (ПДЧ), облагородени със синтетични или естествени покрития. Най-предпочитани са ламинираните плочи, които осигуряват добра хигиеничност и лесно почистване. Предимството на тези плочи е в сравнително ниската цена, високата технологичност, добра формоустойчивост, богат избор от цветове и декори. Като основен недостатък може да се отбележи невъзможността им за профилиране (с изключение на технологията постформинг, която напоследък загуби авторитет), сравнително ниска винтозадържаща способност, необходимост от задължително кантиране. По отношение на структурата на облицовъчните материали по-практични са гладките структури спрямо релефните. По-рядко за корпусите се използват фурнировани плочи от ПДЧ и МДФ. На някои пазари съществуват завишени изисквания по отношение екологичността на материалите и корпусите на кухненските мебели, които се продават там, поради това те се изработват от масивна дървесина.

В България най-разпространените дебелини на ламинирани ПДЧ, от които се изработват корпусите и рафтовете, са 18 mm, а в Германия например са 16 mm. Всички конструктивни елементи от ПДЧ трябва задължително да бъдат кантирани по всичките си кантове.

Друг често използван материал за изработване на корпуса и рафтовете на кухненските шкафове са плочите от дървесни влакна със средна плътност (МДФ). Те могат да бъдат облицовани с фурнир или боядисани със защитно-декоративно покритие. В този случай се търси единство на цвета между корпуса и фронталните елементи. В съвременните кухни често присъстват дълги открити рафтове (дебели или тънки). Те се изработват от олекотени или многослойни плочи.


Материали за фронталните елементи

Фронталните елементи в кухнята са три вида: врати, чела и бленди. Те представляват лицето на кухнята и всеки дизайнер и производител обръща най-голямо внимание на тях. Фронталните елементи придават индивидуалност на кухнята и осъществяват връзката с цялостния интериор на жилището.

И тук доминиращият материал са ламинираните ПДЧ, като най-често те са облицовани с декоративни фолиа на хартиена основа, пропита с меламинови смоли. Тези материали дават възможност за използване както на имитации на дървесни декори, така и на монохромни цветове, както и на комбинация от двете. През последните няколко години бяха модни и широко тиражирани покритията висок гланц.

Друг често използван материал за фронталните елементи е МДФ. По-високият клас кухненски мебели се правят с вратички и чела от МДФ. Възможни са два конструктивни варианта на изработка на лицевите детайли - цял плочест детайл или съставен от фризове, сглобени в рамка. МДФ позволява да се имитират рамкови врати чрез профилиране по плоската страна благодарение на хомогенния пълнеж на плочата.

Има два варианта на приложение на МДФ - облицован и боядисан. Облагородените плочи най-често са облицовани с фурнир от ценни дървесни видове. Алтернатива на МДФ може да бъде и шперплатът. При огънати детайли се използва слоеста дървесина или огъваем МДФ.

Фронталните елементи от МДФ най-често са с кантове със същата текстура и цвят, както покритието на плочите, а при облицованите с естествен фурнир плочи – с кант фурнир от същия дървесен вид. Дебелините на кантовете варират от 0.4 до 2 mm в зависимост от класа на кухнята. Кантовете могат да бъдат ABS, PVC, PP. Допреди десетина години много популярна за оформяне на лицевите елементи беше постформинг технологията, но тенденцията към изчистени форми доведе до значително по-рядкото й използване. Тъй като един от много често тиражираните цветове в кухнята е белият, в последните години стана популярно лазерното кантиране. Именно големите производители на кухни станаха първите, които внедриха тази технология и така успяха да избегнат неприятния ефект от маркиране на лепилния шев при кантиране.

Ако преди 3-4 години на мода бяха много стерилните кухни, то напоследък се забелязва отново завръщане към търсенето на повече топлина и уют в интериора. Това се постига благодарение на новите декори, които имитират естествена дървесина не само като текстура, а и като релеф, като създават дори усещане при допир за натурална грубо рязана или състарена от дълготрайна употреба дървесина. Алтернатива на дървесината като декор на фронталните елементи е камъкът. Големите фирми производители на ПДЧ предлагат имитации на различни видове естествени камъни. Тук е мястото да отбележим, че съществува и фурнир, направен от истински камък. Така усещането за близост с природата е пълно.

Други материали за облицоване на МДФ са декоративният гетинакс (HPL), покритията на акрилна основа (висок гланц), линолеумът, стъклото, кожата и др.
HPL
се предпочита за кухни, които са подложени на тежко експлоатационно натоварване или се търси специален ефект, като например дигитално отпечатан рисунък, метализирано покритие (алуминий или неръждаема стомана) или релеф. Използването на HPL като облицовъчен материал създава проблем при кантирането, тъй като остава видима подложната (крафт) хартия, което при светли тонове не се възприема добре.

Вторият вариант на приложение на МДФ, при който се нанася пигментен лак, е също много популярен. При него основата може да е равна или профилирана. Съвременните технологии за подготовка на пигментни лакове позволяват избор на произволно избран цвят.

Пигментните лакови покрития могат да бъдат от супермат до супергланц. През последните 5-6 години преобладаваха силно гланцираните повърхности, но напоследък се завръща матът.

Масивната дървесина е желан и предпочитан материал за класически и рустикални кухни, но се среща и в съвременните мебели. Използва се във вариант на еднослойна мебелна плоча или рамка с табла. Сред най-популярните дървесни видове остават дъбът, орехът, ясенът, букът, екзотичните тропически видове, както и някои видове иглолистна дървесина за рустикалните мебели. Все по-често като защитно-декоративни покрития се използват вакси.

Стъклото, особено боядисаното, стана неизменна част от съвременната кухня. То създава огледален ефект, дава възможност за вграждане на осветление, позволява да се постави екран на телевизор зад него, но от друга страна, изисква повече усилия за поддръжка по отношение на чистотата. Присъствието му е свързано с участието на алуминиеви профили, от които се прави рамка. В зависимост от профила тя може да бъде визуално подчертана, минимализирана и невидима, като при последния вариант стъклото се лепи върху рамката. Стъклото създава множество дизайнерски възможности - може да бъде с матово или гланцово покритие, да има рисунък, да бъде огънато и др.

 

Материали за работните плотове

Ако трябва да отличим елемент, който е подложен на най-тежки експлоатационни натоварвания в кухнята, това е работният плот. Към него се предявяват следните основни изисквания:
- голяма износоустойчивост при механични въздействия
- устойчивост на химически реагенти
- топлоустойчивост
- водоустойчивост
- хигиеничност
- безвредност при контакт с храна

Плотовете в кухнята биха могли да се разделят на три основни групи - стандартни, изработвани по индивидуален проект от производителите на кухните и такива, които се изработват от нетрадиционни материали за мебелното производство.

В първата група влизат така наречените термоплотове. Те представляват носеща част от ПДЧ, облицована с HPL. При тях най-често лицевият кант е облицован по технологията постформинг. Сред основните предимства на тези най-разпространени плотове са добрата цена и завършеният вид, в който се доставят, което улеснява производителите. Предлагат се с многобройни варианти на дървесни декори, имитация на естествен камък, дизайнерски декори, монохоромни цветове и др. При тях проблемна зона е отворът, изрязан в плочата за монтаж на мивката - при попадане на вода плотът набъбва непоправимо. Напоследък широко навлязоха и плотовете с дебелина над 50 mm, които са олекотени и са направени с вътрешен слой от хартиен клетъчен пълнеж. Макар и в България да не са много популярни, в много европейски страни се използват и готови плотове от еднослойни мебелни плочи от масивна дървесина. Най-често са от букова или дъбова дървесина и са обработени с различни вакси или пасти, които ги предпазват от вода и други химически реагенти.

Във втората група влизат всички варианти, при които производителите на мебелите изработват плот по проект на дизайнера или клиента. Много често това са плотове с нестандартни размери и дебелини. Те имат носеща конструкция, която може да бъде от ПДЧ, шперплат (добре би било да е водоустойчив) или други пълнежни материали, които след това се облицоват с HPL, композитни минерални материали и други. Когато изискваната дебелина на плота е по-голяма от 40-50 mm, е добре да се използват олекотени материали като хартиен клетъчен пълнеж, полистирол, полиуретан, поликарбонат и др. Много важно при тези плотове е да се осигури надеждно кантиране, което да предпази вътрешните слоеве (особено когато това са дървесни материали) от навлизане на влага. Този проблем не съществува, ако се работи с композитни минерални материали, без да се използва носеща основа. Тогава цялата конструкция се прави от самите плочи, които трябва да са с дебелина най-малко 10 mm.

Към третата група плотове за кухни спадат изработените от материали, които не са типични за мебелното производство и технология. Това са скални материали като гранит и мрамор, неръждаема стомана, закалено стъкло, технически камък, порцеланкерамика, синтетичен бетон и др. Всеки от тези материали си има своите предимства и недостатъци. Така например мраморът е красив материал, но има висока порьозност, което води до лесното му пропиване и оцветяване, което става необратимо с времето. Гранитът може да бъде с изключително красива текстура, но е крехък и ако изпуснем чаша отвисоко, може да се получи непоправим дефект.

Неръждаемата стомана е материал, който не създава проблем при контакт с храна, но се свързва повече с промишлените кухни. Закаленото стъкло може да бъде с най-различни цветови ефекти, да изглежда ефирно и елегантно, но е студено на допир и по-лесно се виждат зацапванията по него. Основният фактор, с който трябва да се съобразяваме при избор на плотове от тези материали, е необходимостта от поръчка и изработка по индивидуален проект и размер при друг производител. Много често това е свързано с предварително изработване и монтиране на кухненските шкафове и едва тогава се вземат точните размери и дори се правят шаблони, за да може изработеният впоследствие плот да се напасне точно. Все пак трябва да отбележим, че това е групата на плотовете, които са предназначени в повечето случаи за кухни от висок клас и често може да ги видим като плотове на мострени кухни по изложенията.

Неизменна част от плотове са така наречените обърнати плотове или гърбове, които се поставят вертикално между плота и горния ред шкафове. Тяхното предназначение е да заместят плочките, които се лепяха на стената в близкото минало, като по този начин да направят визията на кухнята по-елегантна. Изискванията към тях са аналогични на тези за плотовете, като единствената разлика, е че са с малка дебелина независимо от дебелината на основния плот. При стандартните термоплотове се предлагат и гърбове с дебелина от 8 mm. При другите варианти трябва да се предвиди най-доброто решение съобразно материалите, от които ще бъде изработен основният плот.

 

You are here:   НАЧАЛОНОВИНИ И ТЕНДЕНЦИИТЕНДЕНЦИИКухнята - основни материали

За Реклама

За Контакти

Ако имате затруднения със сайта,
интересувате се от реклама
или просто имате въпрос към нас,
използвайте нашия
Онлайн Формуляр.

Тел. : +359 898 20 90 92
Email: office@mebelist.bg